Hopp til hovedinnhold

Opptak av klynger 2025

Tre personer samarbeider på et kontor© Getty Images
Norwegian Innovation Clusters (NIC) er et program som skal koble mennesker og bedrifter, slik at de kan samarbeide om innovasjon. Nå lyser vi ut opptak av nye klynger til alle tre nivåene.

Utlysningen er en nasjonal konkurranse og klynger kan søke opptak til:

  • NIC Connect
  • NIC Explore
  • NIC Impact

I tillegg er det mulighet for å søke Hub-node-prosjekter.

Om Hub-node-prosjekter

I 2025 vil det også åpnes for å søke node prosjekter. Målgruppe for Node-prosjekter er for mer umodne/mindre klynger som vil ha nytte av å knytte seg opp mot en etablert klynge (hub).

Formålet med utlysningen er å bidra til å utvikle et nettverk av bedrifter, noder, som per dags dato ikke selv vil ha grunnlag til opptak på noen av nivåene i klyngeprogrammet. Utviklingen i nettverket skal skje i samhandling med en mer etablert klynge, som vil fungere som hub. Huben må være en godt etablert klynge.

Huben kan bidra med administrativ støtte, nettverk og koblinger mot andre relevante miljøer, mobilisere til nye innovasjonsprosjekter, samt til å gi råd om og støtte til etablering og gjennomføring av koblings- og samhandlingsarenaer.

Hensikten med samarbeidet er at nodens bedrifter skal få en positiv utvikling knyttet til nyskaping, omstilling og vekst gjennom samarbeidet med huben. Huben skal også ha positive effekter av samhandlingen i forhold til klyngens egne ambisjoner og mål.

Det er noden som kan søke om midler, ikke huben.

Omfang av støtte

Maksimal årlig støtte er på 1 MNOK. Det kan søkes om støtte i en prosjektperiode på inntil 3 år og maksimal støtte er 3 MNOK for et treårig prosjekt. Støtte innvilges under Artikkel 27 - støtte til innovasjonsklynger, eller som bagatellmessig støtte etter samme modell som bedriftsnettverksordningen.

Merk at søkere benytter samme søknadsmal som for NIC Connect. Nodeprosjekter kan dessuten se bort fra deler av søknaden som går på tjenesteleveranser/ tjenestepakker. Nodeprosjekter kan også se bort fra vedleggene gjennomføringsplan og styrets sammensetning.

Søknad bør diskuteres med en rådgiver på våre regionkontor ettersom noen prosjekter kan ha tilsvarende finansieringsmuligheter gjennom bedriftsnettverksordningen som har løpende mottak av søknader.

Søknadsfristen er 27. juni 2025 kl. 16

Meld deg på informasjonswebinaret 30. april

For hvem

NIC er et tilbud til etablerte virksomheter i næringslivet som ønsker å knytte seg til kunnskapsmiljøer, kapitalmiljø og offentlige aktører for å samarbeide om innovasjon. Det stilles ingen krav til størrelse på virksomheter, sektor eller bransje til klyngens medlemmer for å kvalifisere til opptak i NIC.

Klynger på nivået NIC Connect bør ha minst 10 medlemmer fra næringslivet, samt en relevant sammensetning av offentlige aktører, kapitalmiljø og kunnskapsmiljø. Klynger på nivåene NIC Explore og NIC Impact bør ha minst 20 medlemmer fra næringslivet, i tillegg til andre offentlige aktører og samarbeidspartnere.

Felles for disse medlemmene skal være en motivasjon og ambisjon om samarbeid og utforsking i fellesskap. Det er klyngen som søker om opptak til programmet - ikke enkeltbedrifter.

Overordnede egenskaper for en klynge 

  • Består av relevante medlemmer, aktører og samarbeidspartnere hvor initiativet og arbeidet til klyngen har sitt opphav fra medlemmene
  • En felles motivasjon og ambisjon om samarbeid og utforsking i fellesskap
  • Har uttalte ambisjoner om å bidra til økt økonomisk verdiskaping gjennom samarbeid med andre
  • Være organisert på en smart og hensiktsmessig måte
  • Utarbeide en plan for gjennomføring som er bredt forankret, forstått og forpliktet blant medlemmene
  • Ha konkrete beskrivelser om klyngens posisjon og rolle i forhold til andre aktører
Fakta om NIC

Norwegian Innovation Clusters (NIC) er et statlig finansiert klyngeprogram som skal bidra til å bygge norsk næringsliv gjennom samarbeid om innovasjon. Målet er å løse utfordringer knyttet til å få til langsiktig vekst, samt nasjonal- og internasjonal konkurransekraft. Motivasjon og ambisjon om samarbeid blant klyngens medlemmer for å løse disse utfordringene, er selve grunnsteinen i programmet.

Programmet eies og drives av Innovasjon Norge, Siva og Forskningsrådet i fellesskap. Vår rolle og ansvar er å drifte og forvalte programmet i henhold til oppdragsbrev fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Formål

NIC skal bidra til verdiskaping i næringslivet i Norge gjennom å utløse, forsterke og gjennomføre samarbeidsbasert utviklingsom ikke hadde funnet sted i samme omfang eller i samme hastighet uten offentlig støtte.

Mål

Klyngersom blir tatt opp i programmet skal bidra til å nå de de overordnede effekt- og resultatmålene som er definert i selve programmet. Programmet som helhet utvikles, gjennomføres og rapporteres med grunnlag i disse effekt- og resultatmålene

Effektmål

  • styrke innovasjonsevnen i næringslivet
  • økt verdiskaping og bærekraftig vekst
  • bidra til grønn omstilling

Resultatmål

  • økt samarbeidsbasert utvikling hos klyngens aktører, internt og eksternt
  • økt tilgang på vekstkapital og relevant kompetanse i klyngen
  • økt synliggjøring og anerkjennelse av klyngens ressurser og attraktivitet
  • økt tilgang på fysiske og immaterielle fasiliteter og ressurser i innovasjonsøkosystemet
  • økt samarbeid med andre innovasjonsaktører for å forsterke innovasjonsøkosystemet

Rolle

  • drifte og forvalte programmet iht oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet
  • finansiere klynger som samarbeider om vekst, innovasjon og økt konkurransekraft
  • bidra med kompetanse, kapital og nettverk
  • være en avlaster for risiko knyttet til utforsking og innovasjon
  • forsterke klyngenes rolle som kobler og tilrettelegger for sine medlemmer

Innhold i programmet

Hvert programnivå i NIC har en varighet på 3 år. Klynger i programmet kan finansieres innenfor en maksperiode på ti år, i henhold til statsstøtteregelverket GBER artikkel 27 om driftsstøtte.

NIC støtter klynger som er i ulike faser i utviklingen sin, og som har ulike forutsetninger og ambisjoner. Klyngens modenhet vil avgjøre hvilket programnivå man søker opptak til.

Felles for alle tre programnivå er fokus på samarbeidsbasert utvikling. Klyngene skal utarbeide og implementere en bredt forankret strategi og plan for gjennomføring. Denne planen skal inkluderer ett eller flere av de langsiktige effektmålene beskrevet for programmet. I tillegg må man definere konkrete og kvantifiserbare resultatmål. Eksempler på dette og forslag til aktiviteter som skal bygge opp under resultatmålene, står beskrevet under de ulike programmodulene. Videre må klyngen evne å fylle rollen som kobler, motor og tilrettelegger for kommersielt samarbeid innad klyngen og etter hvert også eksternt.

Programmets tre programnivå

Samarbeidsbasert utvikling

Samarbeidsbasert utvikling er et utgangspunkt for klyngearbeid. Det vil for eksempel tillegges ekstra positiv vekt dersom en klynge samarbeider med andre klynger, katapultsentere eller andre deler av innovasjonsmiljøet. Dette gjelder særlig klynger som søker opptak til NIC Explore og NIC Impact.

Klynger som ønsker å samarbeide, slå seg sammen eller søke sammen om opptak til programmet bes om å kontakte en kunderådgiver hos oss.

Se programbeskrivelse for mer utfyllende informasjon om programmets ulike nivåer.

Internasjonale ambisjoner

Klynger i NIC bør evne å identifisere og koble seg opp mot andre nasjonale og internasjonalt ledende miljøer, og markeder innenfor sitt felt. Klynger som søker NIC Explore og NIC Impact forventes å ha klare målsetninger for sitt internasjonale arbeid, og det er naturlig at klyngene orienterer seg mot muligheter i EU.

Regelverk, finansiering og maksperiode

Finansiering til klynger i NIC gis primært etter GBER art. 27, støtte til innovasjonsklynger og art. 28, innovasjonsstøtte til SMB.

Merk! I henhold til GBER art. 27 kan driftsstøtte av klynger kun finansieres innenfor en maksperiode på ti år. Dette er regulert av statsstøtteregelverket.

For å søke opptak i programmet , skal klyngens søknad og budsjett inneholde aktiviteter knyttet til både drift av klyngen og tjenester som skal leveres til medlemmene. 

Om søknaden

Erfaringsmessig er det stor interesse for å bli tatt opp i NIC. Det er derfor svært viktig at potensielle søkere setter seg inn i kriteriesettet, og vurderer om man besitter de egenskapene som trengs for å kunne nå opp i konkurransen. Våre rådgivere bør kontaktes for en sparring rundt en eventuell søknad.

Det er kun én søknad til ett av følgende programnivå som skal sendes til oss: NIC Connect, NIC Explore eller NIC Impact.

Merk at søknader til NIC Explore og NIC Impact kan bli vurdert for begge disse nivåene. Klynger som blir tatt opp i et av programmets tre nivåmå levere komplett finansieringssøknad i etterkant.

Nærmere informasjon om utlysingen

Programledelsen for NIC kan gi generell informasjon om utlysningen:


Vi har også et team med regionale rådgivere som kan være diskusjonspartnere i spørsmål knyttet til utlysningen:

Arktis (Troms og Finnmark)
Mariann Sandnes, mariann.sandnes@innovasjonnorge.no, +47 93403493

Nordland
Janina Lamøy, janina.lamoy@innovasjonnorge.no, +47 98 65 68 21

Trøndelag
Stein Ivar Strøm, stein.ivar.strom@innovasjonnorge.no, +47 9585 85 97

Møre og Romsdal
Mari Klokk Leite, mari.klokk.leite@innovasjonnorge.no, +47 94786452

Rogaland
Hans Kristian Torske, hans.kristian.torske@innovasjonnorge.no, +47 99 16 11 28

Vestland
Rune Henjesand, rune.henjesand@innovasjonnorge.no, +47 95 78 14 92

Telemark og Vestfold
Irene Siljan, Irene.siljan@innovasjonnorge.no, +47 95 23 17 06
Arne Borgersen, arne.borgersen@innovasjonnorge.no, +47 91 12 31 43

Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud
Hanne-Mai Eriksen, hanne-mai.eriksen@innovasjonnorge.no, +47 48 14 97 51

Innlandet
Anne Cathrine Morseth, anne.cathrine.morseth@innovasjonnorge.no, +47 48 26 79 28

Publisert :
Sist oppdatert :