Opptak av klynger 2025

Utlysningen er en nasjonal konkurranse og klynger kan søke opptak til:
- NIC Connect
- NIC Explore
- NIC Impact
I tillegg er det mulighet for å søke Hub-node-prosjekter.
Søknadsfristen er 27. juni 2025 kl. 16
Meld deg på informasjonswebinaret 30. april
For hvem
NIC er et tilbud til etablerte virksomheter i næringslivet som ønsker å knytte seg til kunnskapsmiljøer, kapitalmiljø og offentlige aktører for å samarbeide om innovasjon. Det stilles ingen krav til størrelse på virksomheter, sektor eller bransje til klyngens medlemmer for å kvalifisere til opptak i NIC.
Klynger på nivået NIC Connect bør ha minst 10 medlemmer fra næringslivet, samt en relevant sammensetning av offentlige aktører, kapitalmiljø og kunnskapsmiljø. Klynger på nivåene NIC Explore og NIC Impact bør ha minst 20 medlemmer fra næringslivet, i tillegg til andre offentlige aktører og samarbeidspartnere.
Felles for disse medlemmene skal være en motivasjon og ambisjon om samarbeid og utforsking i fellesskap. Det er klyngen som søker om opptak til programmet - ikke enkeltbedrifter.
Overordnede egenskaper for en klynge
- Består av relevante medlemmer, aktører og samarbeidspartnere hvor initiativet og arbeidet til klyngen har sitt opphav fra medlemmene
- En felles motivasjon og ambisjon om samarbeid og utforsking i fellesskap
- Har uttalte ambisjoner om å bidra til økt økonomisk verdiskaping gjennom samarbeid med andre
- Være organisert på en smart og hensiktsmessig måte
- Utarbeide en plan for gjennomføring som er bredt forankret, forstått og forpliktet blant medlemmene
- Ha konkrete beskrivelser om klyngens posisjon og rolle i forhold til andre aktører
Innhold i programmet
Hvert programnivå i NIC har en varighet på 3 år. Klynger i programmet kan finansieres innenfor en maksperiode på ti år, i henhold til statsstøtteregelverket GBER artikkel 27 om driftsstøtte.
NIC støtter klynger som er i ulike faser i utviklingen sin, og som har ulike forutsetninger og ambisjoner. Klyngens modenhet vil avgjøre hvilket programnivå man søker opptak til.
Felles for alle tre programnivå er fokus på samarbeidsbasert utvikling. Klyngene skal utarbeide og implementere en bredt forankret strategi og plan for gjennomføring. Denne planen skal inkluderer ett eller flere av de langsiktige effektmålene beskrevet for programmet. I tillegg må man definere konkrete og kvantifiserbare resultatmål. Eksempler på dette og forslag til aktiviteter som skal bygge opp under resultatmålene, står beskrevet under de ulike programmodulene. Videre må klyngen evne å fylle rollen som kobler, motor og tilrettelegger for kommersielt samarbeid innad klyngen og etter hvert også eksternt.
Programmets tre programnivå
Samarbeidsbasert utvikling
Samarbeidsbasert utvikling er et utgangspunkt for klyngearbeid. Det vil for eksempel tillegges ekstra positiv vekt dersom en klynge samarbeider med andre klynger, katapultsentere eller andre deler av innovasjonsmiljøet. Dette gjelder særlig klynger som søker opptak til NIC Explore og NIC Impact.
Klynger som ønsker å samarbeide, slå seg sammen eller søke sammen om opptak til programmet bes om å kontakte en kunderådgiver hos oss.
Se programbeskrivelse for mer utfyllende informasjon om programmets ulike nivåer.
Internasjonale ambisjoner
Klynger i NIC bør evne å identifisere og koble seg opp mot andre nasjonale og internasjonalt ledende miljøer, og markeder innenfor sitt felt. Klynger som søker NIC Explore og NIC Impact forventes å ha klare målsetninger for sitt internasjonale arbeid, og det er naturlig at klyngene orienterer seg mot muligheter i EU.
Regelverk, finansiering og maksperiode
Finansiering til klynger i NIC gis primært etter GBER art. 27, støtte til innovasjonsklynger og art. 28, innovasjonsstøtte til SMB.
Merk! I henhold til GBER art. 27 kan driftsstøtte av klynger kun finansieres innenfor en maksperiode på ti år. Dette er regulert av statsstøtteregelverket.
For å søke opptak i programmet , skal klyngens søknad og budsjett inneholde aktiviteter knyttet til både drift av klyngen og tjenester som skal leveres til medlemmene.
Om søknaden
Erfaringsmessig er det stor interesse for å bli tatt opp i NIC. Det er derfor svært viktig at potensielle søkere setter seg inn i kriteriesettet, og vurderer om man besitter de egenskapene som trengs for å kunne nå opp i konkurransen. Våre rådgivere bør kontaktes for en sparring rundt en eventuell søknad.
Det er kun én søknad til ett av følgende programnivå som skal sendes til oss: NIC Connect, NIC Explore eller NIC Impact.
Merk at søknader til NIC Explore og NIC Impact kan bli vurdert for begge disse nivåene. Klynger som blir tatt opp i et av programmets tre nivåmå levere komplett finansieringssøknad i etterkant.
Innholdet i søknaden
Nærmere informasjon om utlysingen
Programledelsen for NIC kan gi generell informasjon om utlysningen:
- Anders Andreassen, anders.andreassen@innovasjonnorge.no, +47 99 64 09 81
- Hege Biermann, hege.biermann@innovasjonnorge.no, +47 92 42 00 54
Vi har også et team med regionale rådgivere som kan være diskusjonspartnere i spørsmål knyttet til utlysningen:
Arktis (Troms og Finnmark)
Mariann Sandnes, mariann.sandnes@innovasjonnorge.no, +47 93403493
Nordland
Janina Lamøy, janina.lamoy@innovasjonnorge.no, +47 98 65 68 21
Trøndelag
Stein Ivar Strøm, stein.ivar.strom@innovasjonnorge.no, +47 9585 85 97
Møre og Romsdal
Mari Klokk Leite, mari.klokk.leite@innovasjonnorge.no, +47 94786452
Rogaland
Hans Kristian Torske, hans.kristian.torske@innovasjonnorge.no, +47 99 16 11 28
Vestland
Rune Henjesand, rune.henjesand@innovasjonnorge.no, +47 95 78 14 92
Telemark og Vestfold
Irene Siljan, Irene.siljan@innovasjonnorge.no, +47 95 23 17 06
Arne Borgersen, arne.borgersen@innovasjonnorge.no, +47 91 12 31 43
Oslo, Akershus, Østfold og Buskerud
Hanne-Mai Eriksen, hanne-mai.eriksen@innovasjonnorge.no, +47 48 14 97 51
Innlandet
Anne Cathrine Morseth, anne.cathrine.morseth@innovasjonnorge.no, +47 48 26 79 28