Hopp til hovedinnhold

Utlysning 2024: Tjenester fra modne klynger rettet mot SMB 

Kvinne forklarer noe til andre personer rundt samme bord© Getty Images
Modne klynger som har til hensikt å levere innovasjonstjenester til små- og mellomstore bedrifter (SMB) kan søke Innovasjon Norge om delfinansiering av dette tjenestetilbudet.  

Type tjeneste: Tilskudd
Målgruppe: Modne klynger
Søknadsfrist: 20. desember 2024
Antall prosjekter finansiert: 2-4

Innovasjonstjenester levert fra modne klynger til små- og mellomstore bedrifter (SMB) skal bidra til å styrke disse bedriftenes kompetanse og evne til å gjennomføre omstilling, innovasjon og skalering. Det er altså bedriftene (SMB) som er den reelle mottaker av tilskuddet, ved at disse mottar innovasjonstjenester fra til rabattert pris. På denne måten får SMB tilgang på ekspertise som de modne klyngene kan tilby.

Det er likevel kvalifiserte, modne klynger som søker Innovasjon Norge om slik støtte, på vegne av SMB. Finansieringen fra Innovasjon Norge går via de modne klyngene (pass through) og kommer SMB til gode.

Det er derfor en forutsetning at bedrifter som mottar slike rabatterte innovasjonstjenester omfattes av definisjonen av SMB og ellers kvalifiserer for slik støtte. Store bedrifter eller andre aktører som ikke kvalifiserer til slik støtte, kan også benytte seg av tjenestetilbudet, men da til full pris og uten subsidie fra Innovasjon Norge.

Hvem kan søke? 

I senere år har flere norske innovasjonsklynger (Arena, NCE, GCE) passert 10 år og derfor gått ut av klyngeprogrammet. Disse «modne klyngene» har bygd opp nettverk og kompetanse som kan komme næringslivet til gode. Innovasjon Norge inviterer modne klynger til å søke midler til å levere relevante og konkrete tjenestetilbud til bedrifter. Det bør vises hvordan tjenestetilbudet kan støtte opp under nasjonale ambisjoner i eksempelvis strategier og veikart.

Forutsetninger:

  • Minst to klynger må samarbeide. I tillegg til disse kan flere miljø kobles på, herunder katapult, andre tjenesteleverandører, klynger i eller utenfor klyngeprogrammet, FoU-miljø mv.
  • Søknaden skal fremmes av én moden klynge, på vegne av fellesskapet. Denne klyngen er kontraktspartner for Innovasjon Norge og står ansvarlig for fordeling av inntekter og tilskudd gjennom ordningen, samt rapportering til Innovasjon Norge.
  • Klyngen som fremmer søknaden til Innovasjon Norge har tidligere vært en del av Norwegian Innovation Clusters og har vært i drift i mer enn 10 år. Det forutsettes at klyngen har et høyt aktivitetsnivå og en økonomi hvor selve driften av klyngen finansieres av klyngens medlemmer, eventuelt supplert med bidrag fra eiere eller sponsorer. Dokumentasjon i form av sertifisering, regnskap og lignende legges ved. Klyngen som fremmer søknaden, bør fortrinnsvis ha gullsertifisering gjennom ESCA/EUCLES. Søker bør også kunne vise til vellykkede tidligereprosjekter eller leveranser av en viss størrelse. 

Hva kan det søkes om? 

Søknaden gjelder leveranse av innovasjonstjenester (Tilskudd til innovasjonsrådgivning | Innovasjon Norge) som SMB har behov for og der det ikke er tilstrekkelig tilbud i dag. Tjenestene skal beskrives fullstendig på tilbyders nettside.

Finansieringen gjelder leveranser av allerede utviklede tjenester, gjerne bestående av moduler eller elementer som ulike bidragsyterne står for. Arbeidet med å utvikle og sette sammen tjenester omfattes ikke av tilskuddet, men inngår i priskalkylen for tjenesten som leveres.

Priskalkylen skal omfatte timer medgått i leveransen (til kunde) og konkret timepris som beregnes i denne leveransen. Timepris skal dekke kostnader knyttet til for- og etterarbeid i forbindelse med leveransen. Det må framkomme om reise- og oppholdskostnader for tilbyder, møtekostnader og andre indirekte kostnader hos tilbyder er inkludert i timeprisen eller om dette kommer i tillegg.

Hva ser vi etter?

Formålet med denne finansieringen er å sikre at kompetanse og ekspertise opparbeidet i den enkelte modne klynge kan formidles til bedrifter (SMB), i form av konkrete tjenester. Innovasjon Norge vil vurdere hvorvidt tjenestene som tilbys treffer på målgruppens behov. Eksempler kan være tjenestetilbud knyttet til innovasjonsmetodikk, produktivitetsforbedring, automatisering, markedsstrategier, bærekraft og grønn omstilling, sirkulære verdikjeder, vekst og skalering.

Søker skal beskrive hvilke kundebehov som adresseres og beskrive hvilke konkrete og målbare effekter som forventes. 

Tilbudet skal være formålseffektivt, i den forstand at relevante SMB får et tilbud som bidrar til å nå deres målsettinger. Det er ønskelig med helhetlige tilbud, gjerne satt sammen av ulike moduler, som tilbys enkeltbedrifter eller flere bedrifter i fellesskap.

Tilbudet skal basere seg på en analyse av kundebehov, tidligere leveranser, erfaring, trender mv. Tilbyder må legge fram en markedsplan.

Tjenestene skal leveres på en kostnadseffektiv måte, i den forstand at SMB i målgruppa mottar mest mulig – og best mulig - tjenester for tildelt tilskudd. Søker skal legge ved en kalkyle som viser hvordan pris for tjenesten er beregnet.

Det skal etableres en påmeldingsløsning på tilbyders nettside.

Tilskudd fra Innovasjon Norge vil kun dekke en andel av prisen for tjenestene, typisk 75%.

Merk at tilskuddet kun utbetales til tjenester som faktisk er levert. Det skal derfor dokumenteres (gjennom fakturerte tjenester) hvor mange (og hvem) som har mottatt tilbudet, til hvilken markedspris og hvor mye SMB-rabatt som er gitt.

Ellers henvises det til mer informasjon på nettsiden Tilskudd til innovasjonsrådgivning | Innovasjon Norge der formalia rundt finansiering av denne type tilbud er forklart.

Søknadsprosess

Tilbyder (moden klynge) oppretter søknad via Min side og beskriver både klyngen og tilbudet som skal leveres. Søknaden merkes med prosjekttittel «Modne klynger – tjenestetilbud til SMB»

Alle søknadene vil bli vurdert av Innovasjon Norge i løpet av januar og februar.

Søknader til denne utlysningen benytter ordinær søknadsmal (næringsutvikling og innovasjon).

Viktige forutsetninger for støtte

For å motta tjenester fra oss, må bedriften ivareta prinsipper for ansvarlig næringsliv og ha et bevisst forhold til egen bærekraftsrisiko. Det er fem generelle vilkår for statsstøtte som må ivaretas.

Gruppeunntaksregelverket (GBER) er en del av statsstøtteregelverket og er en samling med artikler/støttehjemler som gir Innovasjon Norge mulighet til å gi bedrifter støtte i ulike saker. En eller flere artikler kan anvendes i den enkelte saken. Les mer om GBER.

Rettslig grunnlag for ordningen

Finansieringsordninger hos oss er meldt til EFTAs overvåkingsorgan, ESA. Det rettslige grunnlaget for innmeldingene er gjort tilgjengelig på siden om National Legal Basis.

Samfinansiering med andre virkemiddelaktører

Det skal opplyses i søknaden hvorvidt det er søkt eller vil bli søkt annen offentlig støtte til prosjektet. Innovasjon Norges støtteutmåling baserer seg på en samlet vurdering av hvor mye offentlig støtte som må til for å utløse prosjektet.

Tilskudd fra oss kan ikke kombineres med annen offentlig støtte basert på samme kostnadsgrunnlag, men det kan gis støtte til andre kostnader i prosjektet. Det kan for eksempel være kostnader i en annen fase av prosjektet eller deler av prosjektet som ikke er støttet av oss.

Finansiering i form av lån til samme kostnadsgrunnlag er mulig.

Kontaktperson

Anders Andreassen

Programleder av Norwegian Innovation Clusters

E-post: anders.andreassen@innovasjonnorge.no

Mobil: +47 996 40 981

Publisert :
Sist oppdatert :